Махінації з паспортами на пів мільярда гривень — викрито нових учасників схеми

maxinacid197 z pasportami na piv milyarda griven vikrito novix uchasnikiv Махінації з паспортами на пів мільярда гривень — викрито нових учасників схеми

Махінації з паспортами на пів мільярда гривень — викрито нових учасників схеми

18:34, 4 вересня 2024

Компанія-прокладка закуповувала матеріали для виготовлення бланків документів напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правоохоронці повідомили про підозру двом пособникам у реалізації схеми заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн. про це повідомив офіційний сайт НАБУ.
У 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання через неї матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо). Надалі компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.
«У результаті учасники оборудки заволоділи державними коштами на суму близько пів мільярда гривень. Частину цієї суми посадовець легалізував через підконтрольні офшорні компанії», — заявили у НАБУ.
Крім того, за допомогою підозрюваних він запатентував на підконтрольну закордонну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Отже кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував через штучне завищення вартості матеріалів, але й «донатив» чиновнику за його «інтелектуальний внесок».
21 липня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру 5 учасникам оборудки.
«Ефективності розслідування сприяла конструктивна співпраця у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту», — додали у НАБУ.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.