Коли в Івано-Франківську почнуть патрулювати мовні інспектори та хто це буде, – розповів мер міста

koli v ivano frankivsku pochnut patrulyuvati movni inspektori ta xto ce bude rozpoviv mer mista 671c9e92598f6 Коли в Івано-Франківську почнуть патрулювати мовні інспектори та хто це буде, – розповів мер міста

Коли в Івано-Франківську почнуть патрулювати мовні інспектори та хто це буде, – розповів мер міста

17:30, 25 жовтня 2024

У Івано-Франківську стартують волонтерські патрулі для контролю чистоти мови.

Джерело фото: chesno.org

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Івано-Франківськ оголосив дату початку роботи перших мовних інспекторів-волонтерів — патрулі вийдуть на вулиці з 28 жовтня. Мер міста Руслан Марцінків повідомив, що близько третини з 40 охочих контролювати чистоту української мови — це внутрішньо переміщені особи.
«Очікував, що це будуть переважно люди старшого віку, але дуже багато молодих прогресивних людей. Що цікаво, серед них третина — внутрішньо переміщені особи», — зазначив Марцінків в ефірі ТРК «Вежа».
За словами мера, мовні інспектори працюватимуть виключно в межах правового поля. «Популяризуємо курси української мови. Продумали велику кількість заходів на зимовий період із залученням письменників і театру», — додав він.
На своїй Facebook-сторінці Руслан Марцінків також поділився світлинами з підготовчих зборів, зазначивши: «Ми маємо бути 100% україномовним містом. Містом — патріотів своєї країни».
Набір волонтерів для мовних інспекторів триває, і кандидати можуть вказати бажаний напрямок діяльності, як-от розповсюдження інформаційних листівок або контроль за дотриманням мовного законодавства.
Нагадаємо, що міський голова Франківська Руслан Марцінків повідомляв, що у місті розпочне діяльність нова структура — мовні інспектори, які протидіятимуть поширенню російської мови. 
Пізніше стало відомо, що мовні інспектори не каратимуть за вживання російської мови, а популяризуватимуть українську.
Згодом заступник мера повідомив, що мовних інспекторів у Івано-Франківську не буде, на них немає коштів.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Івано-Франківськ