ЄС може покарати Словаччину замороженням мільярдів євро за рішення скасувати спеціальну прокуратуру

yes mozhe pokarati slovachchinu zamorozhennyam milyardiv yevro za rishennya skasuvati specialnu prokuraturu 66df20d45f9e0 ЄС може покарати Словаччину замороженням мільярдів євро за рішення скасувати спеціальну прокуратуру

ЄС може покарати Словаччину замороженням мільярдів євро за рішення скасувати спеціальну прокуратуру

12:31, 9 вересня 2024

Словаччину можуть притягнути до відповідальності у зв’язку з рішенням Роберта Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру, яка здійснювала нагляд за деякими корупційними справами, пов’язаними з коштами ЄС.

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європейська комісія може покарати Словаччину за підрив демократичних норм, що може призвести до припинення виділення коштів для країни. Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела.
Наразі комісія підготувала запуск процедури притягнення до відповідальності Братислави у зв’язку з рішенням прем’єр-міністра Роберта Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру, яка здійснювала нагляд за деякими корупційними справами, пов’язаними з коштами ЄС.
Наразі процес перебуває на початковій стадії і потребує схвалення президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.
У виданні зазначають, що близько 80% усіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються з фондів ЄС. Будь-які потенційні проблеми з фінансуванням можуть стати серйозним ударом для цієї країни-члена ЄС і єврозони, яка вже стикається з проблемами через надмірний дефіцит фінансів.
Один із співрозмовників Bloomberg заявив, що одна з пропозицій полягає в тому, щоб Єврокомісія використала свій так званий механізм обумовленості, який Євросоюзу дозволяє заморозити фінансування, коли він бачить, що його гроші перебувають під загрозою.
Так ЄС міг би утримати частину з 12,8 млрд євро з фондів згуртованості, виділених Словаччині в бюджеті Євросоюзу. Таку суму Словаччина повинна отримати на період 2021-2027 років.
Крім того, Єврокомісія вивчає можливість повернення всіх або частини грантів на боротьбу з Covid у розмірі 2,7 млрд євро, які Словаччина отримала як частину витрат ЄС на боротьбу з наслідками пандемії. Створення спеціальної прокуратури було умовою виділення цих коштів.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.