Навчальний рік 2024-2025: чи може змінитися його тривалість

navchalnij rik 2024 2025 chi mozhe zminitisya jogo trivalist 66ccafc67f2fb Навчальний рік 2024-2025: чи може змінитися його тривалість

Навчальний рік 2024-2025: чи може змінитися його тривалість

12:49, 23 серпня 2024

У Службі освітнього омбудсмена вказали, що законодавство в умовах війни має бути гнучким і надавати можливість громадам ухвалювати гнучкі рішення залежно від ситуації в регіоні.

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Службі освітнього омбудсмена запропонували надати громадам можливість самостійно визначати тривалість навчального року. Однак при цьому слід враховувати думку вчителів і батьків учнів.
Вказується, що законодавство в умовах війни має бути гнучким і надавати можливість громадам ухвалювати гнучкі рішення залежно від ситуації в регіоні. Все ж незмінною пропонують залишити тривалість навчання для випускників, які складають НМТ чи вступні іспити.
В Офісі освітнього омбудсмена також зазначили, що під час канікул посилюються освітні втрати в учнів. Тож можна скоротити період літніх канікул та запровадити навчання в червні або серпні.
«Влітку частину занять там, де дозволяє безпекова ситуація, можна проводити на вулиці, навчальні програми виконувати у форматі екскурсій, фестивальних програм, майстер-класів, спортивних змагань, під час шкільних таборів», – йдеться у повідомленні.
Водночас у Службі акцентували на завчасному інформуванні про зміни батьків і вчителів у школах. Відповідно рішення про зміну тривалості навчального року слід ухвалювати до січня поточного року.
За звичайних умов навчальний рік в українських школах розпочинається 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.
«Під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та/або закінчення визначаються Кабінетом Міністрів України. Але фактично більшість учнів завершують навчання вже наприкінці травня або на початку червня і мають три або майже три місяці літніх канікул», – йдеться у повідомленні.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.