Володимир Зеленський підписав закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф

volodimir zelenskij pidpisav zakon pro zaboronu religijnix organizacij povyazanix iz rf 66ccae4e90153 Володимир Зеленський підписав закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф

Володимир Зеленський підписав закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф

11:03, 24 серпня 2024

У День Незалежності Глава держави підписав закон.

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як стало відомо 23 серпня, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про заборону діяльності пов’язаних з росією релігійних організацій. Закон із реєстраційним номером 8371 передали на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.
У День Незалежності Глава держави підписав закон. Він має набрати чинності через 30 днів після підписання та оприлюднення.
Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Віктор Єленський, який займає посаду Голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті, пояснив, як визначатимуть афілійованість із російською православною церквою після набуття чинності закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».
«В законі прямо обумовлюється, що керівники Української православної церкви можуть подати заяву про те, що УПЦ виходить зі складу російської православної церкви: єпископи виходять зі складу єпископату, синоду, синодальних комісій. Якщо все-таки буде встановлено цей зв’язок, тоді релігійній організації видається відповідний припис, в якому говориться, що організація має зробити певні кроки, для того, щоб не бути у складі РПЦ», – сказав Єленський.
Якщо ж, за його словами, припис набуває чинності, а релігійна організація не виконує його вимог, тоді Державна служба з етнополітики і свободи совісті має право подавати до суду. І тільки суд буде вирішувати долю цієї організації.
«Цей закон має легітимну мету – зупинити підривну діяльність російської православної церкви в Україні», — наголосив голова Держслужби.
Єленський також указав, що при цьому дотримано всі норми європейської рамки у сфері свободи совісті.
Як писала «Судово-юридична газета», Парламент проголосував у другому читанні та в цілому за законопроєкт, що передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.