МКС має юрисдикцію розслідувати страти росією українських військовополонених

mks maye yurisdikciyu rozsliduvati strati rosiyeyu ukrad197nskix МКС має юрисдикцію розслідувати страти росією українських військовополонених

МКС має юрисдикцію розслідувати страти росією українських військовополонених

14:52, 9 жовтня 2024

Навіть війна має правила, заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у Гаазі.

Джерело фото: Офіс Президента

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має мандат розслідувати випадки імовірних страт військовополонених, які відбуваються в Україні. Про це заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у Гаазі, пише «Радіо Свобода».
«Кожне положення Римського статуту… можна застосувати, вони всі мають значення. Наша робота полягає у тому, щоб застосовувати методологічний підхід, організовувати стратегію розслідування. І послання має бути уже чітким: незалежно від того, чи є хтось головою держави, уряду, командиром або солдатом, як каже генеральний секретар (ООН), навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого… І якщо така людина діє безкарно, то це може бути в юрисдикції МКС, адже ми маємо юрисдикцію щодо подій в Україні», — наголосив він.
За його словами, перш ніж обрати, за яке розслідування братися, МКС вивчає багато факторів.
«Ми дивимося на серйозність звинувачення, на наявність доказів, зобовʼязання рухатися зі швидкістю, яка є актуальною, і на те, куди ведуть докази», — пояснив Карім Хан.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.