Чи скасовується державна реєстрація права власності при витребуванні майна

chi skasovuyetsya derzhavna reyestraciya prava vlasnosti pri vitrebuvanni majna 6700eee39b676 Чи скасовується державна реєстрація права власності при витребуванні майна

Чи скасовується державна реєстрація права власності при витребуванні майна

13:48, 4 жовтня 2024

У суді зазначили, що скасування державної реєстрації права власності земельних ділянок не є належним способом захисту та суперечить імперативним вимогам закону.

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Північно-західний апеляційний господарський суд пояснив, чи скасовується державна реєстрація права власності при витребуванні майна (земельної ділянки).
Суд при прийнятті постанови від 12.06.2024 у справі №918/1031/23, яка залишена без змін постановою Верховного Суду від 18.09.2024, звернув увагу на висновки які сформувала Велика Палата Верховного Суду у постанові від 09.11.2021 у справі №466/8649/16-ц (пункти 85– 87), а саме: «Задоволення віндикаційного позову є підставою для внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Водночас такий запис вноситься виключно в разі, якщо право власності на нерухоме майно зареєстроване саме за відповідачем, а не за іншою особою. Отже, ефективність віндикаційного позову забезпечується саме наявністю державної реєстрації права власності за відповідачем, оскільки за відсутності такої реєстрації судове рішення про задоволення віндикаційного позову не є підставою для державної реєстрації права власності за позивачем. Тому позовна вимога про скасування державної реєстрації права власності відповідача суперечить позовній вимозі про витребування нерухомого майна».
Отже, суд апеляційної інстанції у своїй постанові, врахувавши сталу та послідовну практику Великої Палати Верховного Суду, дійшов правильного висновку про те, що скасування державної реєстрації права власності земельних ділянок не є належним способом захисту та суперечить імперативним вимогам закону.
Крім того, Верховним Судом зазначено про те, що відсутність порушеного або оспорюваного права позивача є підставою для ухвалення рішення про відмову у задоволенні позову, незалежно від інших встановлених судом обставин.
З повним текстом постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 18.09.2024 у справі № 918/1031/23 можна ознайомитися за посиланням.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.