Керівник ЦПД РНБО Андрій Коваленко розповів, чому держслужбовцям та військовим заборонили користуватися Telegram на службі

kerivnik cpd rnbo andrij kovalenko rozpoviv chomu derzhsluzhbovcyam ta vijskovim zaboronili koristuvatisya telegram na sluzhbi 66f3beef29986 Керівник ЦПД РНБО Андрій Коваленко розповів, чому держслужбовцям та військовим заборонили користуватися Telegram на службі

Керівник ЦПД РНБО Андрій Коваленко розповів, чому держслужбовцям та військовим заборонили користуватися Telegram на службі

15:35, 24 вересня 2024

У Telegram зберігається інформація після вашого листування, навіть якщо ви стерли листування з іншою особою.

Фото: detector.media

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як повідомляла «Судово-юридична газета», було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Однак ця заборона не стосується персональних смартфонів. Також державні органи можуть залишити свої офіційні канали у Telegram.
Голова Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки й оборони України Андрій Коваленко розповів, чому було прийнято таке рішення.
«Ніколи щодо телеграму не можна було дати гарантій, де зберігається інформація після вашого листування, навіть якщо ви стерли листування з іншою особою. Частина серверів телеграма досі знаходиться на території росії, частина серверів попередньо знаходиться в Дубаї. Відповідно, чи контролюють ці сервери, чи мають до них доступ російські спецслужби, чи ні — невідомо, — сказав він у ефірі телемарафону.
Те, що листування зберігається на зовнішніх серверах, міг помітити будь-хто, хто змінював смартфон і заходив після того у свій акаунт з іншого смартфону.
«Підтягуються документи і файли, які ви надсилали іншій людині, якщо ви не почистили переписку з нею. Безпосередньо ця інформація зберігається. Використання телеграма як месенджера не для читання новин, а саме для спілкування як месенджера людьми, які працюють на державу військовослужбовцями становить потенційну небезпеку, — зазначив Коваленко.
З огляду на це йдеться про заборону пересилати у телеграмі службові документи та вести листування у цьому месенджері про службові справи.
Він зазначив, що вже від 2022 року військові припинили використовувати Telegram, перейшовши переважно на Signal та WhatsApp.
«Що стосується використання у службових цілях, наприклад ведення офіційних телеграм-каналів державних органів, то воно не заборонене, — пояснив голова Центру протидії дезінформації РНБО України.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій