Албанія планує створити Суверенну державу для поміркованої мусульманської громади

albaniya planuye stvoriti suverennu derzhavu dlya pomirkovanod197 musulmanskod197 gromadi 66f11af7c3e66 Албанія планує створити Суверенну державу для поміркованої мусульманської громади

Албанія планує створити Суверенну державу для поміркованої мусульманської громади

21:35, 22 вересня 2024

У Тирані планують створити карликову державу для бекташів.

Джерело фото: more-turiv.com.ua

Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У столиці Албанії, Тирані, планується створення нової карликової держави, аналогічної Ватикану, але призначеної для поміркованої мусульманської громади бекташів. Про це повідомила газета The New York Times, посилаючись на прем’єр-міністра Албанії Еді Раму та релігійного лідера бекташів Бабу Монді.
Згідно з планами, в новій державі, що отримала назву Суверенна держава ордену Бекташі, буде дозволено вживання алкоголю, а жінкам не доведеться носити хустки — вони зможуть обирати одяг на свій розсуд. «Бог нічого не забороняє. Ось чому він дав розум», — зазначив Баба Монді.
Прем’єр Рама анонсував, що подробиці проекту будуть оголошені в найближчому майбутньому. Площа нового утворення складатиме близько десяти гектарів, де планується власна адміністрація, паспорти та кордони.
«Ми повинні берегти цей скарб – релігійну толерантність – і ніколи не сприймати її як щось само собою зрозуміле», — підкреслив Рама, додаючи, що створення цієї мікродержави має на меті показати помірковану версію ісламу, якою Албанія пишається.
Згідно з даними німецького гуманітарного проєкту Renovabis, лише 2,1% населення Албанії належить до суфійського ордену Бекташі, тоді як традиційний іслам сповідує 57% громадян. Бекташі — один з найвпливовіших суфійських орденів на Балканах та в Туреччині, який пропагує поміркований іслам, відхиляючись від традиційних норм шаріату.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.